Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit
×

Opozorilo

JUser: :_load: Ne morem naložiti uporabnika z id: 541

Žita v Slovenski Istri

Tam v daljavi,

Žitno klasje že zori,

Nad njim gruča deklet

Ostre srpe vihti.

Pina Pištan

V preteklosti je bil v Slovenski Istri največji del obdelovalnih zemljišč posejan s koruzo, ki je k nam prišla iz Amerike, sledila je pšenica. Od ostalih žit so na manjših površinah pridelovali še rž (rženo slamo so uporabljali za izdelavo bašte, posebnega sedla za osle), ječmen in oves, slednjega predvsem za krmo. Kuruzo in pšenico so nosili mlet v mline na Rižano, Dragonjo in Drnico. Iz bele moke so doma pekli kruh tako za domačo uporabo in prodajo. Bela (pšenična) in rumena (koruzna) sta bili sestavni del vsakdanje prehrane istrskega človeka.

Vir: Popotovanje po Slovenski Istri, Alberto Pucer

Read 1240 times sreda, 13 november 2019 06:04
More in this category: « Morje Solinarstvo v ustju Dragonje »

Novo na portalu

cache/resized/e5637b3a615ded840978cd9ed37b0010.jpg
Zgodbe (in spomini)
cache/resized/fc2ab97706a96ea0e585f3d1ed7a8c64.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/0f8d857ff839f3c1e1c0ac1d3482e7c3.jpg
Zgodbe (in spomini)
cache/resized/bfb809edd8ae264dbbcf068bf9cfa74b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/395d4aab138ba9b7ba2aca1261c6a61a.jpg
Galerije, muzeji

Na strani je 153 gostov in ni članov .

Top