slhrendeit
Ekološka kmetija Zupaneti Čarobno poslopje kmetije

Ekološka kmetija Zupaneti

Na lazu nad sotočjem Rokave in Dragonje se razprostira kmetija Zupaneti s častitljivo letnico nastanka 1812. Sedanji posestniki, družina Štravs ustvarjajo tu sivkine poljane, velik nasad sivke, ki jim bo omogočil uresničiti dolgoletno željo uživati v lepoti in uporabnosti istrskih zelišč.

Gojijo in predelujejo tudi druge dišavnice kot so rožmarin, šentjanževka in ognjič. Že zdaj lahko pri njih kupite doma pridelana olja, mila in dišavne vodice: sivkino, rožmarinovo, šentjanževo in orehovo pa tudi posušene dišavnice tako za kuho kot za higieno.

ZeliscaBogastvo zelišč

Obisk posestva lahko združite z zanimivimi izleti v okolico, po slikoviti dolini Dragonje s številnimi naravnimi znamenitostmi. Že nekaj sto metrov pod Zupaneti je na Rokavi čudovito slapičje, ki po svoji širini spominja na največje mojstrovine narave. Dragonja je privlačna tudi v poletnih mesecih, ko se je mogoče sprehajati po presahli rečni strugi in se okopati v preostalih tolmunih, kar je nepozabno doživetje.

Posestvo leži v neokrnjeni naravi v parku doline Dragonje ob reki Rokavi, blizu vasice Zupančiči. Ta kotiček, odmaknjen od vseh velikih okoljskih onesnaževalcev, je ostal neokrnjen del nekdanje istrske krajine. Trudijo se ohranjati naravi, očem in občutkom prijazno krajino, ki jim jo dodatno krasijo Istrska zelišča. Njihovi izdelki se lahko pohvalijo z ekološkim certifikatom IKC Maribor.

Ubrana okolicaUbrana okolica

Neutrudna ga. Janja Stravs se ukvarja s kulinariko, kozmetičnimi izdelki in začimbami, eko čistili in ponuja recepture. Rada razloži kaj so hidrolati, kje jih lahko uporabimo, kako pridobimo eterična olja, njihovo uporabo in še kaj.

Ob obisku lahko spoznamo in pokusimo:
- eterično olje sivke, rožmarina
- hidrolat sivke, rožmarina, lovora, žajblja, smilja, mirte
- sirup rožmarina, lovora, refoška
- zelišča: ognjič, timijan, žajbelj, lovor, rožmarin, mirta, črn trn
- zeliščne namaze
- zeliščne piškote
- eko čistilo in pršilo proti mrčesu

"Spremenite navade in ujemite zdravje iz rastlin."

Kmetija Zupaneti leži na obrobju Župančičev, vasice nad Rokavo, kamor se iz Kopra pripeljete v smeri Marezig do Babičev, kjer se na prevalu napotite proti Borštu in kmalu zatem zavijete na desno po dolini Rokave do Župančičev.

Car zeliscČar zelišč

Janja je po naravi delovna in vztrajna. Ob prihodu iz Semedele v Župančiče si je postavila vprašanje: »Kaj bom počela tukaj? Nato nas je narava kar sama poklicala. Od mame sem podedovala dve knjigi, eno je napisal Sebastian Kneipp, drugo pa Maurice Mességué. Moja pokojna mama je imela težave z lasmi. Zelo je cenila zdravilne rastline. Ko je bila sezona, je nabirala zelišča in jih shranjevala celo v zamrzovalniku. Z njimi si je vse leto umivala lase in si tako okrepila lasišče. Kuhala je tudi zeliščne čaje. Ko smo prišli v Župančiče, sem se vprašala, kaj me bo zdaj v tej naravi poklicalo? Moj sin Matija je podtaknil sivko, žajbelj, rožmarin. Ko smo šli na dopust, je prosil soseda, naj zaliva sadike. Ko pa smo se vrnili, je bilo vse suho. Rekla sem mu, da kmet nikoli ne obupa. Tako je posadil kaktuse, ki pa so pozimi pomrzli. Takrat sem mu rekla, da kmet ni nikoli razočaran. In začeli smo načrtno gojiti avtohtone rastline: rožmarin, sivko, žajbelj, lovor. Nismo imeli ne strojev ne denarja za sadike, začeli smo s podtaknjenci. Iz knjig o zeliščih sem si nabirala znanje. Po upokojitvi sem se začela z zelišči ukvarjati bolj intenzivno in našo dejavnost smo registrirali kot ekološko kmetijo. Pomaga mi sin Matija. Prostor za sušenje zelišč imamo. Lani smo kupili destilator. Obnovili smo tudi star nasad oljk.«

DetajlDetajl Pogled na domacijo ZupanetiPogled na domačijo Zupaneti
Novi suhi zidNovi suhi zid na kmetiji Povezava med poslopjemaPovezava med poslopjema

 

Na kmetiji Zupanetti iz žajblja, sivke, rožmarina, lovora, mirte in smilja izdelujejo sirupe za pripravljanje osvežilnih pijač, eterična olja, hidrolate, macerate, ustne vodice proti zadahu in parodontozi, tinkture za zdravljenje ran, mila, kreme za roke, obraz in telo, mazila za ustnice. Njihovi hidrolati so uporabni tudi kot razkužila, čistila in proti mrčesu. Macerati in hidrolati so sicer namenjeni negi, pa tudi zdravljenju in obnavljanju kože. S hidrolatom iz sivke in rožmarina se lahko umijemo, osvežimo ali razkužimo roke tudi na potovanjih.

Ekoloska kmetija ZupanetiEkološka kmetija Zupaneti

 Pripravljajo čajne in zeliščne mešanice iz samorodnih rastlin šetraja, timijana, majarona, šipka, črnega trna, gloga, robide, mete in melise. Znan je Janjin čaj za dobro počutje, ki ga je poimenovala Zaspanček. Oljke vlagajo po starem istrskem receptu, iz njih pa pridobivajo tudi oljčno olje.

Vir:
http://dobranovica.si/zivljenje-z-naravo-na-ekoloski-kmetiji-zupanetti/
https://www.facebook.com/EkoloskaKmetijaZupaneti/

 

Additional Info

 • Nakup:

  eterično olje sivke, rožmarina

  - hidrolat sivke, rožmarina, lovora, žajblja, smilja, mirte

  - sirup rožmarina, lovora, refoška

  - zelišča: ognjič, timijan, žajbelj, lovor, rožmarin, mirta, črn trn

  - zeliščne namaze

  - zeliščne piškote

  - eko čistilo in pršilo proti mrčesu

 • Opombe:

  np

 • Prenočišča: NE
 • Telefon: np
 • GSM: 031255393
 • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
 • Pošta: 6274 Šmarje
 • Naslov:

  Župančiči 14

 • Naziv: Ekološka kmetija Zupaneti
 • Vrsta gostinskega objekta: Turistična kmetija
Read 2332 times torek, 14 marec 2017 19:03
More in this category: STA Travel cafe »

Novo na portalu

cache/resized/bf6e2ffa5f758a9b52ac49ecb1d06123.jpg
Ekonomika
cache/resized/fdbf93445dd79603712bc3e171d463f2.jpg
Nepremična kulturna dediščina
cache/resized/41770826d3d7d0fbd34d978cefff3687.jpg
Zgodbe (in spomini)
cache/resized/8022a24010d1b915d804085f32588cfd.jpg
Pisana zgodovina

Na strani je 224 gostov in ni članov .

Top