Francko smo izvohali pred leti med rutinskim prečesavanjem terena, a se nam takrat ni zdelo, da utegne odgovoriti na kočljivo vprašanje. Torej - kje, če nočeš zaviti v pizzerijo, na Obali še vidiš jesti domačine? Resda Francka, novogradnja z visokimi stropi in prostorno jedilnico ter teraso, ne stoji na jadranski obali, temveč petnajst minut lagodne vožnje nad njo, ampak z domačini posebej okoli nedeljskega kosila ni nobene zagate.
Po vsem sodeč pa za mizo ne vabijo gromozanske porcije, temveč kakovost ponujene košte, in tu ima Francka kaj pokazati. Predvsem s pršutom, panceto, zašinkom, belim kruhom in špasnimi domačimi olivami se lahko meri z južnejšimi istrskimi brati, pa tudi točke iz obveznega sporeda, kakor je goveja juha, v kateri tu plavajo meski, okusen golaž in kompaktni njoki, ji ne gredo slabo od kuhalnice.
Gospodinja je odlična kuharica. Njen kruh, zamešen in spečen po primorskem receptu, navduši prav vsakega, ki ga poizkusi, zraven pa še obvezno suhomesni narezek in kozarček doma pridelanega vina. Tako se lahko začne kulinarična pojedina, ki se nadaljuje z mineštrami, njoki in drugimi primorskimi dobrotami.
Turistična kmetija Pri Francki: preprosto istrsko kosilo
Znani so po svojem vrtu, s katerega je lep razgled po tipični istrski pokrajini in na katerem je fontana v maniri osemdesetih, v njej pa plava velika ekipa plastičnih račk. Kičasto, a še kar zabavno. Na vrtu smo se kakšno poletje nazaj skoraj preveč najedli njihovih sestavljenih mesnih plošč, da o pretiravanju z refoškom niti ne govorimo.
Viri:
http://www.izola.eu/index.php?page=etocke&item=33&tree_root=2
http://www.siol.net/trendi/kulinarika/ocenili_smo/2013/04/turisticna_kmetija_pri_francki_baredi.aspx
http://www.mladina.si/42236/turisticna-kmetija-pri-francki-baredi-nad-izolo/