Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Zvonik koprske stolnice

 Zvonik, nekdanji mestni stolp, Titov trg, Koper


 Koprski zvonik oz. mestni stolp je osrednja arhitekturna dominanta mesta, saj zaznamuje mestno veduto in predstavlja glavno vizualno oporno točko v mestu. Poleg tega predstavlja izjemno atraktivno razgledno točko, s katere je moč videti celo mesto in velik del zaledja. Zvonik je opravljal nekoč imel drugačno funkcijo, predstavljal je osrednji opazovalni in utrdbeni objekt v mestu, namenjen predvsem opazovanju okoliškega morja in zasledovanju ladij potencialnih sovražnikov.

Nastal naj bi kot romanska utrdbena arhitektura že v 12. stoletju, porvotno ni bil povezan s takratno manjšo romansko stolnico, povezoval se je prek mostovža s tedanjo vicedomsko palačo in s takratno palačo kapitanov, ki je bila sedež mestne vojaške oblasti (prva je stala na mestu današje stavbe Investbiroja, druga pa je zajemala levo krilo današnje Pretorske palače). Rekonstruiran naj bi bil v 15. stoletju, ko je s širitvijo stolnice pridobil tudi funkcijo zvonika. Kvadrifore in piramidalna kapa izvirajo iz 17. stoletja.

Stolp seže 54 metrov visoko. Na višini 43 metrov pa lahko občudujemo razgled na staro mestno jedro, do tu pa nas pripelje sodobno železno stopnišče s 204 stopnicami.

Vir:

http://www.slovenia.info/si/arhitekturne-znamenitosti/Zvonik-koprske-stolnice-.htm?arhitekturne_znamenitosti=525&lng=1

 

Read 1456 times