Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Seča

Seča (italijansko Sezza) je naselje pri Portorožu, v bližini solin, katerega jedro se nahaja ob začetku istoimenskega polotoka, pod lokalno cesto, ki povezuje Lucijo s Sečovljami.

Naselje se nahaja na istoimenskem polotoku med Lucijo in Krajinskim parkom Sečoveljske soline, ter na pobočjih zahodnih obronkov flišnatega Šavrinskega gričevja, ki se iz priobalne ravnice dviga proti notranjosti Istre. Jedro naselja se nahaja ob kanalu sv. Jerneja, pod magistralno cesto G2-111 (Koper-Sečovlje), ki povezuje Lucijo s Sečovljami. Južno mejo naselja predstavljajo Sečoveljske soline, severno mejo (na drugi strani polotoka) pa območje nekdanjih Lucijskih solin, kjer danes stoji Marina Portorož.

Seča se je po lokalni cerkvi do 1958 imenovala Sveti Jernej (italijansko:San Bartolo) ko so ime naselja spremenili v Seča. Tako kot preimenovanje mnogih drugih krajev po Sloveniji v povojnem času je bilo tudi preimenovanje Svetega Jerneja del obsežne kampanje oblasti, da se iz toponimov slovenskih krajev odstranijo vsi religiozni elementi. Lokalna podružnična triladijska cerkev z ločenimi stebri je posvečena sv. Jerneju in spada v župnijo Sečovlje. Je ena od dveh še ohranjenih nekdaj številnih solinarskih cerkva, ki so jih dali zgraditi solinarji v bližini solin, za potrebe opravljanje opoldanskih bogoslužij med vsakoletno solinarsko sezono, ki je trajala od 23. aprila (praznik sv. Jurija) do 24. avgusta (god sv. Jerneja). Cerkev se na tej lokaciji omenja že 1417, verjetno pa je starejša cerkev na vrhu polotoka stala že pred tem. Koprski škof Paolo Naldini v svojem Cerkvenem krajepisu namreč navaja, da je nekdanjo cerkev sv. Marije v Seči 14. aprila 1320 posvetil Tomaž Contarini. 

Po cerkvi sv. Jerneja se imenuje kanal sv. Jerneja, ki ločuje Sečo in soline in je danes poln privezov za čolne in manjše barke. Ob njegovem izlivu, na jugozahodni strani polotoka (približno tam, kjer je gostilna Ribič), je stala rimska obmorska vila. Njeni ostanki niso vidni, v bližini pa si velja ogledati vrt kaktusov z več kot 1500 vrstami in bogat drevesni nasad.

V Seči je edini še delujoči škver na naši obali, kjer domačini popravljajo in obnavljajo tradicionalna plovila ter tako ohranjajo in negujejo dragoceno tehnično in etnološko dediščino.

V naselju je v minulem stoletju deloval industrijski obrat za predelavo soli, začimb in kave, v okviru živilskoindustrijskega podjetja Droga. Pomemben vir zaslužka so še vedno pridelava zgodnjih vrtnin, oljkarstvo, sadjarstvo in vinogradništvo ter čedalje bolj turizem.

Za obiskovalce je vsekakor vabljiv polotok Seča, ki je oddaljen le dva kilometra od Portoroža. Porasel z bujnim zelenjem, oljčnimi nasadi in polji se zajeda v Piranski zaliv. Primeren je za sprehode in razgled na Portorož, Lucijo in soline. Če se obiskovalec povzpne na hrib, se mu ponuja svojevrstno presenečenje: blizu konice polotoka se nahaja galerija na prostem - Forma viva z več kot sto kipi, kiparjev z vsega sveta.

Forma viva Seča
Forma Viva je zbirka kamnitih skulptur. Nahaja se na prostem v parku. Zbirka je odprta cel dan in za ogled ni treba plačati vstopnine. Nastajala je v okviru mednarodnih srečanj kiparjev. Mednarodni kiparski simpozij se je začel leta 1961 na pobudo dveh slovenskih umetnikov, Janeza Lenassija in Jakoba Savinška. Kiparji iz 30 različnih držav so v štiridesetih letih neprekinjenega delovanja pustili več kot 120 kamnitih kipov.

Kanal sv. Jerneja
Je severni mejni kanal kompleksa Sečoveljskih solin. Na položni brežini plovnega kanal so bogato razviti sestoji metličja, muljasti peščeni poloji, kopni ob oseki ter pionirski sestoji slanuš enoletnic, na stiku z morjem morje pa estuarij. Kanal sv. Jerneja je življenjski prostor avtohtone vrste želve močvirske sklednice in ribe solinarke.
Črni privezi za plovila v kanalu sv. Jerneja v Krajinskem parku Sečoveljske soline so dolga leta spominjali na smetišče ali pokopališče starih plovil. V programu upravljanja nature 2014 – 2020 pa je predvidena ureditev privezov, mostov in poti ob Jernejevem kanalu in na mostovžu ter izboljšanje habitata močvirske sklednice.

Brežino kanala sv. Jerneja pa so že obnovili.

Občina Piran je oktobra 2010 sprejela Odlok o pristanišču Piran kanal Sv. Jerneja in koncesiji za gradnjo in upravljanje krajevnega pristanišča kanal Sv. Jerneja

V tem delu se nahaja še Kamping Lucija in vrt kaktusov.

Read more: http://kraji.eu/slovenija/seca/slo#ixzz3zZGRFbE0

Gibanje števila prebivalcev:

Leto:           2002   2012   2014   2015     2022
Število preb: 942  1.179  1.214   1.221    1.288

Vir:
https://www.google.si/search?q=Se%C4%8Da&rlz=1C1ASRM_enSI559SI559&oq=Se%C4%8Da&aqs=chrome..69i57j69i59l2j69i60j69i61j69i59.975j0j8&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8
http://www.slovenia.info/si/Mesta-in-kraji-v-Sloveniji/Se%C4%8Da.htm?_ctg_kraji=2657&lng=1
http://www.sigma2.upr.si/en/component/fabrik/details/40/52.html?fabrik_cursor=50

https://sl.wikipedia.org/wiki/Se%C4%8Da

 

 

 

Read 1759 times petek, 24 marec 2023 20:39