Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Koper palača Del Bello

Palača Del Bello stoji ob Trubarjevi ulici št. 2, takoj za koprsko stolnico.

 Njena današnja podoba izvira iz 17. stoletja, ko je predstavljala glavno rezidenco istoimenske družine, po izvoru iz Vicenze. Palača se neposredno navezuje na Patriarhov stolp in na Rotundo Janeza Krstnika. Njena stavbna zagodovina ni točno raziskana, obstaja zato tudi možnost, da se je palača razvila iz nekdanje palače Oglejskih patriarhov. Na pomembno cerkveno vlogo stavbe pa namigujeta tudi bližina stolnice in povezava s krstilnico. Druge domneve govorijo o nekdanjem trdnjavskem značaju stavbe in njeni legi ob obzidju. Do leta 2015 so bila v stavbi baročnega značaja stanovanja.

Naključni popotnik bi ji prisodil takoj ime "grda palača", ki stoji sredi veličastnega mestnega središča, vidna celo iz Mestnega trga. Edinstveni primerek sanacije odpadajočega ometa: Napis "omet odpada" ob obsežnosti degradacije fasade ne zadostuje; obdaja jo "ljubka" lesena ograja, da bi slehrniku kaj ne padlo na glavo po božji volji. Pogledaš proti vhodu in pomisliš koliko tvegajo prebivalci, ki se brez nadstreška prebijejo v notranjost ali si upajo zapustiti prostor "palače"- tvegajo lahko seveda v poljubnem številu poskusov. 

 No, sedaj so leseno ograjo že odstranili in tudi napisa ni več, ostalo pa je isto..

Vir: 

http://www.slovenia.info/si/arhitekturne-znamenitosti/Pala%C4%8Da-Del-Bello-.htm?arhitekturne_znamenitosti=337&lng=1

Read 1651 times četrtek, 13 junij 2024 08:38