Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Gostilna Korte

Gostilna Korte - Najboljši gostitelji za vas, vašo družino ali poslovne partnerje.
Za gostilno KORTE bi lahko rekli, da je prava domača gostilna, kjer lahko uživate v primorskem ambientu,svežem zraku in ob domačih specialitetah.

Čeprav je gostilna KORTE le 4 km oddaljena od Portoroža in še enkrat toliko od Izole, je dobro poznanadomačim in tujim gostom po ribjih in mesnih specialitetah v domačem olivnem olju ter domačem vinu.

Hišne specialitete
Gostilna KORTE vsak dan nudi sveže morske ribe in mesne specialitete ter izbrana ustekleničena in buteljčna vina. Za izvrstno pripravljene darove morja in ostalih jediuporabljamo izključno oljčno olje.

Specialitete, ki jih preprosto morate poskusiti, so:
• njoki s srnjakom (srnjakov golaž)
• zajec s fuži (s testeninami)
• OMBOLO KORTE je hišna specialiteta, delana po izvirnem receptu.

Za naše goste dnevno pečemo sveži domači kruh z oljkami in pršutom.
Uživate lahko ob prvovrstni morski ribi in ostalih jadranskih specialitetah, pripravljenih na nešteto načinov.
Vsa vina imamo od istega domačega proizvajalca - KORENIKA

Obstajamo zaradi vas, trudimo se za vas
Gostilna s tradicijo že od leta 1964.

Priprava jedi po naročilu
o Vsak dan razen torka, ko je gostilna zaprta, je na voljo celotna izbira iz našega jedilnega lista od 12 pa do 22 ure.
o Dnevno sveže ribe in ribje jedi, mesne jedi, hišne specialitete, domače istrske jedi, tartufi, dnevno svež, doma pečen kruh...


Družine in družinska praznovanja
o Glavni del naših gostov v času vikenda so družine.
o Poznani smo tudi po tem, da številni gostje pri nas praznujejo rojstne dneve, poroke, obletnice, birme, obhajila, praznovanja diplom, ...
o Poskrbljeno je tudi za večje organizirane skupine.
o Za večje število gostov pripravljamo tudi posebne menije.
Kraj, kjer se sklepajo uspešni poslovni dogovori

o V dneh od ponedeljka do petka nas obiskujejo v glavnem poslovni ljudje s svojimi poslovnimi partnerji.
o V prijetnem ambientu, ob odlični hrani in diskretni postrežbi utrjujejo poslovne vezi, sklepajo poslovne dogovore, ...
o Na voljo je ločen prostor za poslovne razgovore.
o Med tednom so večkrat organizirana kosila ali večerje za zaposlene s strani podjetij, ...
o Poslovni gosti radi zaidejo v zaledje mesta, v mir in neokrnjeno naravo med prijazne ljudi.
Izhodiščna točka za kolesarjenje

Prelepa okolica ponuja mnogo možnosti za športne aktivnosti, kot so kolesarjenje, pohodništvo, ...

Bar Šaredin

V letu 2006 smo našo dejavnost dopolnili še z odprtjem lokala "Kava bar Šaredin", ki se nahaja v Šaredu nad Izolo.

Zgodovina Kort

V jugozahodnem delu Slovenije, nedaleč od hrvaške meje in Portoroža, stoji vas Korte, ki je središče izolskega podeželja, krajevne skupnosti in župnije. Bližina morja s svojim blagim podnebjem, rodovitna vododržna tla in odličen položaj za obrambo so že od prazgodovine dalje vabili sem človeka. Zato se tu kažejo sledovi vseh preteklih dob, pa tudi vsakovrstne kulturne posebnosti.

o Na Kašlerju nad Kortami je bilo prazgodovinsko gradišče, mimo katerega je vodila čez Istro pot med južno Italijo in srednjo Evropo (apulska veza). Stari Iliri - Histri so od tu čuvali Severni Jadran in branili Istro pred Rimljani. Ti so jih nato zasužnjili (rimski grobovi s steklenimi “solznicami”). Stare pripovedi govore tudi, da je bila tu celo Stara Izola (1165 pogodba o preselitvi zaradi nevarnosti izza morja).

o V Stari vasi pri Medoših je bil antični Albucianum – Boćan – Obićan – Krog z bogato zgodovino (bizantinsko, grofovstvo Gravisi, benediktinski samostan). Tu je bilo središče prafare (ledina Turen, razvaline cerkve sv. Nedelje). Staro vas je uničila srednjeveška kuga in faro so zatem prenesli v Korte.

o Prvi del Kort je bil na “pomolu” za Poćudro (talni vodnjaki) nad potokom in ledino Pil (kapelica;1280 fons Antoniana). Kortežanska fara se omenja sredi 15. st. (1435 cerkev sv. Antona puščavnika;1468 kustodija, glagolsko bogoslužje; priimek Grbec). Tudi protestantizem v 15. st. je pustil sledove, saj je koprski škof in “odpadnik” Vergerij živel na Čukih pod Staro vasjo (še živa ljudska zgodba v knjigi Mrak eno Jutrnja, Tomizzov roman Il male viene dal nord).

o Tudi druge vasi te fare in krajevne skupnosti imajo bogato preteklost. V srednjem veku so se zahodno od Kort naselili Židje, ki so sem prišli iz osrednje Italije (Geta na Maliji, priimek Bologna na Kocini). 4 km zahodno od Kort so v zač. 14. st. na Šaredu zgradili cerkev sv. Jakoba, od koder so romali v Compostello (Španija).

o Narodna prebuja se je začela na prehodu iz 18. v 19. st. z zatonom Benetk in prihodom Francozov (Benedettijeva doba: gradnja večje cerkve z zvonikom, farovža, francoske ceste v dolino Drnice). Leta 1815 je bila ustanovljena farna, 1819 pa ljudska šola, 1839 ukinjeno glagoljaštvo, od 1870 do 1919 pa vpeljana boljša, Ravnik–Orlova šola. Po koncu 1. svetovne vojne (1918) je sledila doba nasilnega poitalijančevanja in ljudskega odpora. Leta 1939 je cerkev s freskami poslikal Vergil Pittsheider. Po 2. svetovni vojni je sledila skoraj 10-letna doba jugoslovanske cone B in njene vojaške uprave ter skoraj 40 let komunistične Jugoslavije.

o Med kulturne posebnosti lahko navedemo: ponosno držo skupnosti, pevsko tradicijo, bogate stare običaje, ljudsko slovstvo, svojevrstni govor, ki ga odlikujejo mehki ć in precej starih besed (v’z’m, sekrva, opasilo, šrajati, brum’n, doboto, tć’nica, grab’c, pašt’n, pir, postoli …), svojevrstno hrano, ki jo domačini “belijo” z oljčnim oljem ali z zaseko (t’canje); prežganja ne poznajo. Jedilniki vsebujejo veliko zelenjave - čislane so zlasti “primicije”, divji šparglji, koromač in dišavnice.

Da so posebnosti istrske kuhinje, z ribami in vini vred, enkratnega okusa in vonja, hkrati pa zdravilne, ni treba posebej izpostavljati. O tem se prepričajte sami – poskusite jih v naši gostilni, gostilni KORTE!

 Vir:

http://gostilnakorte.si/o_nas/

http://www.izola.eu/index.php?page=documents&item=296&tree_root=2

 

Additional Info

  • Nakup:

    np

  • Opombe:

    np

  • Prenočišča: NE
  • Telefon: 05 642 02 00
  • GSM: np
  • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • Pošta: 6310 Izola
  • Naslov:

    Korte 44

  • Naziv: Gostilna Korte
  • Vrsta gostinskega objekta: Gostilna
Read 1759 times sreda, 11 november 2015 07:44
Tagged under:
More in this category: « Gostilna Karjola Gostilna Baladur »

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 529 gostov in ni članov .

Top