Spletno stran prenavljamo. Vsa vsebina še ni na voljo na novi spletni strani vendar jo aktivno dodajamo. Hvala za razumevanje.

Za ogled kliknite na spodnji gumb.

Ogled nove strani...
slhrendeit

Pokrajinski muzej Koper

Pokrajinski muzej Koper je bil ustanovljen leta 1911 in je po svojem značaju kulturnozgodovinski muzej.

Koncept pokrajinskega muzeja Koper je kompleksen zgodovinski prikaz Slovenske Istre oziroma južnoprimorske regije z njenimi etničnimi, gospodarskimi, političnimi in kulturnimi posebnostmi. Poleg kustodiata za arheologijo in umetnostno ter kulturno zgodovino ima še dislocirana oddelka za etnologijo in novejšo zgodovino, restavratorsko delavnico za kovino, steklo, keramiko in les, fototeka, dokumentacijo in strokovno knjižnico.

Čeprav segajo zametki muzeja v Kopru že v 18. stoletje, je njegov nastanek povezan s prvo istrsko pokrajinsko razstavo leta 1910, ki je zajemala tudi kulturno dediščino. Leto dni pozneje je tedanja koprska občina ustanovila Mestni muzej za zgodovino in umetnost (Museo Civico di Storia e d'Arte) in mu namenila palačo Belgramoni-Tacco, v kateri je še danes. Jedro stalne zbirke je bila umetnostna in kulturnozgodovinska zbirka, ki pa je bila med drugo svetovno vojno zaradi preselitve dragocenejših umetnin v Furlanijo, ob koncu vojne pa večinoma v Rim, kjer so še danes, močno osiromašena.

S svojim delovanjem pokriva območje Mestne občine Koper in občin Izola, Piran, Ilirska Bistrica,  Hrpelje-Kozina in Divača. V palači Belgramoni Tacco so predstavljene: arheološka zbirka, umetnostna in kulturnozgodovinska zbirka ter  zgodovinska zbirka do 19.stoletja in pa zbirka novejše zgodovine. Pod dislocirane enote pa spadajo: Etnološka zbirka (Gramscijev trg 4/5),  Muzejska galerija (Kidričeva 21) in Tartinijeva spominska soba v Piranu  (Kajuhova 12).

. Pokrajinski muzej Koper je pomemben kulturnozgodovinski muzej, ki ima v oskrbi premično kulturno dediščino, ki jo predstavlja najširšemu krogu prebivalstva. Muzej na vsebinskem področju delovanja pokriva področje zgodovine, arheologije, kulturne in umetnostne zgodovine ter etnologije italijanske in slovenske kulturne dediščine obalno – kraškega predela.

V muzeju so na ogled stalne zbirke z naslovom Skozi spiralo časa, V znamenju križa, Musica Aeterna Est, zbirka Poznogotska umetnost in glagolska kultura na podeželju, zbirka Renesansa in renesanse, umetnostnozgodovinske zbirke, muzejska orožarna, od Avstro-Ogrske do Jugoslavije, ter zbirka Med Serenissimo, Napoleonom in Habsburžani.

Prazgodovinska arheološka zbirka Skozi spiralo časa prikazuje poselitev južne Primorske skozi arheološka obdobja vse od starejše kamene dobe do konca železne dobe. V zbirki V znamenju križa je glavna nit krščanstvo, ki zaznamuje tako padec Rimskega cesarstva, kot začetek novega zgodovinskega obdobja. Musica Aeterna Est je glasbena zbirka, ki predstavlja urbano in ruralno glasbeno življenje Slovenske Istre. Zbirka Poznogotska umetnost in glagolska kultura na podeželju predstavlja gradnjo in opremljanje srednjeveških cerkev v Istri.  Renesančna zbirka prikazuje izbor umetnin od druge polovice 15. in vse do 17. stoletja.

Gradivo umetnostnozgodovinskih zbirk je razstavljeno v palači in lapidariju na prostem. Zbirka Muzejska orožarna prikazuje hladno orožje in strelno orožje z vžigom na netilno kapico in kremen iz obdobja 17., 18. in 19. stoletja. Zbirka Med Serenissimo (Beneška republika), Napoleonom in Habsburžani prikazuje prelomno obdobje, ko so se na območju Istre izmenjale tri države in ji vsaka pustile svoj pečat.

Vir:https://gregorbabsek.si/Koper_znamenitosti.html

 

Additional Info

  • Vrsta ponudbe: galerije, muzeji
  • naziv informatorja: Pokrajinski muzej Koper
  • naslov: Kidričeva ulica 19
  • Pošta: 6000 Koper
  • Telefon: 05 663 35 70
  • GSM: np
  • E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
Read 1770 times ponedeljek, 09 januar 2023 08:34
Tagged under:
More in this category: Muzeji, galerije »

Novo na portalu

cache/resized/2b0220451323c657bff424128f4c2e0b.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/ccaa06b732b04cfa1c3fbf42c26b2aa6.jpg
Kulturne znamenitosti
cache/resized/f9ddf6351f21430ea86e90da7faa6ef4.jpg
Zgodovinski kraji, gradovi in utrdbe
cache/resized/d88d9fe8b5e1a677c1a569cd33ab8984.jpg
Slovenska istra
cache/resized/ab03b41f423d0b604a07060646c54e6c.jpg
Slovenska istra
cache/resized/27c31facb3d18470141cf5e4bb92f316.jpg
Skozi zgodovino

Na strani je 75 gostov in ni članov .

Top